Lifestyle

6 tips om geld te besparen

Voordat Mitch werd geboren werkten Bas en ik full time 5 dagen per week. Toen Mitch geboren werd ging ik van 5 naar 3,5 dag en Bas nam ouderschapsverlof en is sindsdien op maandag vrij. Na een jaar mama te zijn van Mitch zat ik niet meer lekker op mijn plek bij mijn vorige werkgever waardoor ik me niet happy in mijn vel voelde. Ik heb hier een tijd mee geworsteld omdat ik erg van zekerheid hield en ik een vast contract had. Uiteindelijk besloot ik de knoop door te hakken en dankzij een lieve vriendin kreeg ik een nieuwe kans aangeboden en heb ik deze aangepakt. Ik had mij alleen even vergist in de uren en dus ging ik veel minder uren werken. Hierdoor leverden we nog meer financiën in.
Als je een kindje krijgt is het bijzondere dat er uiteindelijk dus minder inkomsten binnenkomen maar er wel veel meer uitgaat op je al huidige budget. Denk aan de kinderopvang, luiers, voeding, extra boodschappen enz.
In het begin van mijn nieuwe baan raakte ik dus wel even in paniek over onze financiële situatie maar uiteindelijk ben ik heel blij dat het zo is gelopen. Ik heb veel meer tijd voor de kinderen en heeft het mij een enorm goed financieel overzicht gegeven en deel ik mijn tips met je.

Tip 1 Houd overzicht

De allerbelangrijkste tip die ik kan geven is houd overzicht. Dit klinkt zo lekker makkelijk maar dit werkt het allerbeste. Ik heb hiervoor een speciaal boekje bij ons in de keuken staan, het zogenoemde huishoudboekje. Ik schrijf op een vaste datum per maand hierin alle uitgaande lasten, zowel van Bas, van mij en onze gezamenlijke rekening. Wij hebben inderdaad gewoon 3 aparte rekeningen. Dit maakt in mijn ogen niet veel uit hoe je dit hebt opgelost als je maar weet wanneer er iets uitgaat en binnenkomt. Uiteindelijk schrijf ik de inkomsten hierin ook op en vanuit hier maak ik een berekening voor de maand. Dit heeft voor mij voor veel rust gezorgd. Ik weet hoeveel er die maand te besteden valt en dat alles gewoon netjes afgeschreven kan worden.

Tip 2 Verdiep je in je vaste lasten

Als je dan toch zo lekker bezig bent om al je uitgaves op te schrijven, verdiep je dan tegelijk eens of de lasten die je hebt niet goedkoper of zelfs weg kunnen. Zo ga ik binnenkort mijn dure telefoon abonnement omzetten naar een Sim Only abonnement. Zo heb ik een scooter verzekering terwijl ik nooit gebruik maak van deze Vespa dus die kan ook weg. Dit scheelt mij in de maand straks al bijna €50,00. Soms lijkt het alsof je dan niet moet bezuinigen op €20,00, maar doe het bedrag eens x 12. €20 x 12 = €240 per jaar wat je bespaart. Dat is toch serieus wel geld. Blijf je gewoon verdiepen in je lasten. Het lijkt op het eerste gezicht een lastig klusje maar geloof me dat je er lol in krijgt zodra je soms ziet wat je kunt besparen. Hier kun je veel leukere dingen voor doen.

Tip 3 Weg met je pinpas

Voorheen betaalde ik bijna alles met mijn pinpas. Als ik dan eens een saldo checker deed dan schrok ik vaak en snapte ik niet waarom er veel minder op stond dan dat ik even had bedacht. Ook hierin mis je overzicht. Vooral kleine bedragen zijn funest voor je overzicht. Zo heb ik laatst iemand geholpen met overzicht te krijgen in hun financieel overzicht en bleek dat er soms een paar keer per dag kleine bedragen werden gepind maar die dag uiteindelijk wel €40 euro aan boodschappen waren besteed. Als je dit bedrag weer keer 7 dagen rekent nou tel je weekboodschappen dan maar op. €40 x 7 = €280 per week. Nu zul je vast niet elke dag dit bedrag uitgeven maar toch is het overzicht wel weg. Ik pin een standaard contant bedrag voor ons huishouden en hier maak ik gebruik van voor de hele maand. Hierdoor kan je precies zien of het te hard gaat of juist niet. Bij juist niet betekend het dat we dus over hebben en dat is altijd prettig. Door met contant geld te werken kun je niet snel teveel uitgeven. Simpelweg omdat je het niet direct tot je beschikking hebt en je dus ook sneller nadenkt over je aankoop.

Tip 4 Beetje spaargeld? Geen geld

Wij hebben best wel een potje spaargeld. Dit vind ik zelf gewoon een fijn gevoel. Ik zie mijn spaargeld als geld wat ik niet heb om te besteden. Hiermee bedoel ik uiteraard een deel ervan dan. Awij vakantiegeld of extra vangen doen we daar uiteraard ook leuke dingen van. Alsnog zie ik een deel ervan als geld wat ik niet heb om te besteden. Ik vind het een fijn gevoel om altijd iets achter de hand te hebben. Stel dat de wasmachine kapot gaat of er moeten noodzakelijke reparaties aan ons huis, en wij hebben een koopwoning tel uit je winst, gedaan worden dan kan dat in ieder geval van dit geld. Als ik hier iets van nodig heb gehad dan probeer ik dit in de loop der maanden weer aan te vullen. Dit geeft een rustig gevoel en zo heb je toch een bepaald ‘noodfonds’ voor jezelf of je gezin bij onkosten.

Tip 5 Kijk goed wat je koopt in een cheap ass winkel

Waar ik mensen vaak een foutje in zie maken is bij bijvoorbeeld winkels als Action of Xenos. Ik heb ze namelijk zelf ook vaak gemaakt. Je kiepert van alles in het winkelmandje want het kost toch bijna niks en voor je het weet sta je minstens €50,00 af te rekenen en vaak voor spullen die je op dat moment eigenlijk niet echt nodig had. Begrijp me niet verkeerd want ook ik ben hartstikke fan van de action en dat soort winkels maar ik heb er wel anders inkopen leren doen. Zo hebben ze bijvoorbeeld veel A-merken voor een kleine prijs. Je toiletartikelen zijn prima te shoppen en dus ook te budgetteren daar. Maar vermijd soms de woonaccessoires of het beautypad. Voor je het weet neem je dingen mee die je uiteindelijk niet nodig had.

Tip 6 Is budget ook echt budget?

Vroeger maakte ik er een sport van om zo goedkoop mogelijk iets te kopen voor mezelf, ons huis of iets anders. Dan lachte ik me rot als ik het voor een prikkie gefixt had. Maar vooral met spullen die langer mee moeten, moet je je soms eerst afvragen of die hele goedkope zet wel zo handig is. Het is mij dus al een paar keer overkomen dat ik uiteindelijk iets 4x in 2 jaar moet vervangen dan 1x iets duurder maar hier dan 6 jaar profijt van heb. Maak deze overweging dus bewust en tel dan je winst nog eens uit.

 

Ik hoop dat jullie iets aan mijn tips hebben. Ik ben zelf door schade en schande wijs geworden en dit zijn dan ook mijn tools waardoor ik het heb kunnen aanpassen in mijn financieel overzicht. Zelf ervaar ik het als prettig om me niet druk te hoeven maken over geld en weten waar ik aan toe ben. Heb jij nog goeie tips deel ze dan vooral.

 

Liefs Cheryl

 

 

 

Please follow and like us:
No Comments
Previous Post
17/04/2017
Next Post
17/04/2017

Reageer op dit artikel

Laat als eerste een reactie achter.

Abonneren op
avatar
wpDiscuz

Related Posts

Enjoy this blog? Please spread the word :)